Filter
 • Uppdatering av läget med fibern!

  Hej på er Fibervänner!

  Ja nu så är vi där, det är ljus i Guds hus, eller i vart fall i fibern.

  Vi har nöjet att informera om att vi under vecka 46 fått igång fibern i större delen av Tingstäde och att vi nu nästan är i hamn, detta betydligt tidigare än vi vågat hoppas på. Vi har fortfarande ett fåtal hus kvar att fixa till det med, men sen ungefär en vecka tillbaka så är det alltså ljus i fibern.

  Vi har själva testat och kan bekräfta att samtliga tre tjänster fungerar utmärkt med prestandatest på bredbanskollen.se som visar riktigt goda resultat (>100Mbit ner och >10Mbit upp).

  Om det kommer att finnas behov av support för att få allting att fungera så tveka inte att ta kontakt med oss i styrelsen, (inte för att vi själva kan allt) så kan vi kanske sätta er i kontakt med folk som kan detta. En del av Er är längre på väg än andra, och en del kommer att behöva hjälp med det mesta för att få det att fungera.

  Om ni inte redan installerat den utrustning som ni fått ut från Telia, se då till att göra det enligt de med utrustning bifogade anvisningar eller se kort sammanfattning av installatiuon nedan.
  När ni installerat utrustning, kontrollera att samtliga tre tjänster fungerar. Skulle det vara så att någon tjänst inte fungerar, så rekommenderar vi att ni tar kontakt med er tjänsteleverantör, dvs. Telia.

  Ni når Tela på telefon: 90 200. Ni kan även nå dem över deras chatt support på telia.se  Om ni kopplat rätt och någon av era tjänster trots allt inte fungerar kan det bero på att de inte aktiverats eller att mjukvaran i er utrustning inte uppdaterats. Detta är något Telia enkelt kan hjälpa er med på distans. 

  Installation av er utrustning

  Bredband - Fiberkabeln som kommer utifrån er Anslutningsbox in i huset, skall lindas upp och anslutas i er Mediaomvandlare.

  Från Mediaomvandalren drar ni sedan er nätverkskable till till er Router (Technicolor TG799TSvn v2) och ansluter den till WAN porten.

  Även om ni avser använda det trådlösa nätverket i huset så är det klokt att i denna fas se till att ansluta en dator till någon av de gula portarna med nätverkskabel. Detta för att ni ska få en enkel anslutning till er Router.  

  Telefoni - För anslutning av telefoni, koppla in telefonen/erna i det gröna uttaget (finns två st i er Router) på er router.

  För att kunna nyttja husets telejack, sätt in mellanproppen i ditt första telejack och koppla kabeln från mellanproppen till det gröna uttaget på din Router. Nu fungerar samtliga telejack i huset.

  Digital-TV - Koppla nätverkskabel från uttag 2 (gula uttag) på din Router till din TV digitlbox. Koppla in din digitalbox med HDMI kabel i din TV. Koppla in din digitlbox i eluttag.

  När ni slår på er TV (OBS! Välj den källa för er TV där ni anslutit er Digitalbox) så kommer ni bli ombedd att uppge er identifikationskod och kontrollkod. Dessa koder ska ni ha fått ut över e-post från Telia. Om ni inte har fått ut dem så går de även att hitta igen under Telia Mina sidor under Mina abonnemang -> Telia Digital-tv -> TV-koder -> Aktiveringskoder. När ni uppgett er identifikationskod och kontrollkod trycker ni på OK. Nu ska er digitaltv fungera.

  När ni nu har all utrustning på plats så ska det vara att tuta och köra. Om det är så att era tjänster inte skulle vara aktiva, ring och hör efter med Telia på tele 90200. Det kan t.ex. tänkas att de ännu inte aktiverat er telefoni, detta kan de dock ordna innom 48 timmar från de att ni informerat dem.

  Att tänka på 

  Trådlöst nätverk får ni med routern och det är väldigt bekvämt, ni ska dock vara på det klara med att man tappar lite kapacitet över det trådlösa. Desto längre bort från Routern och desto tjockare hinder (väggar/tak) ni har mellan trådlöst anslutna enheter och er Router, desto svagare blir signal och överföringskapacitet. Att utföra ett kapacitetstest över bredbandskollen.se eller liknande över det trådlösa nätverket kommer således ge er ett missvisande resultat. Det bästa är alltid att ansluta med kabel.

  Nätverksanslutningar i hemmet

  Ni kan som sagt köra på det trådlösa nätverket för att sprida internet i huset, men om ni vill ha bra kapacitet så ska ni köra med nätverkskabel. Det kan vara svårt och jobbigt att dra nätverkskablar överallt i huset, då rekommenderar vi att ni satsar på HomePlug. Fördelen med HomePlug är att de använder sig av elnätet i huset för att sprida ert nätverk.

  Kort om HomePlug  

  HomePlug förlänger din Internet-anslutning till alla rum i huset via hemmets befintliga elnät. Du ansluter en enhet i vägguttaget (OBS! Direkt i vägguttaget, inte in i en förgreningsdosa) som kopplas med nätverkskabel till en av de gula portarna i din router. Koppla sedan nästa enhet i eluttaget i det rum där du vill komma åt nätverket där du t.ex. har en stationär dator. Från denna enhet drar du din nätverkskabel in i din dator. Nu har vi fått en stabil anslutning mellan dator och Router utan kapacitetstapp.

  Ni kan hitta HomePlug enheter från en rad olika fabrikat hos ett flertal återförsäljare, bl.a. Kjell & Company, Claes Ohlson, Teknikmagasinet, DataByrån m.f. 

 • Sammandrag informationsmöte 6/11

  Den 6/11 anordnade Tingstäde Fiber ett informationsmöte i Försvars muséets lokal.

  Ett 60-tal personer kom under kvällen och fick information och ställde frågor om det pågående arbetet och även om de olika stegen som kvarstår innan allt är klart.

  Representanter från Schubergs gräv som fått uppdraget att gräva ned slangen för fiber fanns på plats och även BRS Networks fanns på plats, som kommer att blåsa fibern i slangen och svetsa fibern bl.a. i anslutningsboxen på våra husväggar. Roma el och antennteknik fanns också med och är en av de som kan anlitas för installation i huset efter anslutningsboxen.

  Frågor som. storleken på grävmaskinerna, var bästa platsen för anslutningsboxen är och hur många telefonnummer man kan ha kom upp under kvällen.

  Det fanns även möjlighet att få se den preliminära dragningen av fibern på en karta.

  Förtäring fanns att köpa för den som ville.

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2013-01-24

  Information 2013-01-24

  Styrelsen har beslutat att följa det råd man fått om att skicka en faktura på medlemsinsatsen till alla medlemmar istället för som det var sagt från början att var och en skulle göra en bangirobetalning.

  Om du står i begrepp att föra över pengar till föreningen så vänta med det så kommer det att dyka upp en faktura under februari månad. Den kommer att ha 30 dagars betaltid, skulle det vara problem med detta så får du höra av dig.

  Om du redan har betalt in medlemsinsatsen så är naturligtvis allt i sin ordning och någon faktura är inte aktuell.

  Vi håller just nu på att teckna mark och anslutningsavtal med alla berörda och känner du att du inte gjort det än är du välkommen att höra av dig till de områdesansvariga eller styrelsen.

  Lägg märke till att sista januari är sista datum för att bli medlem i föreningen och få chans att vara med när fibern ska grävas ner.

  Idag är två Tingstädebor av tre medlemmar i Tingstäde Fiberförening.

  //Styrelsen

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2012-11-26

  Hej alla i Tingstäde med omnejd.

  Nu var det så dags igen att ge lite info om hur långt fiberprojektet har kommit. I dagsläget är vi ca 100 st betalande medlemmar i projektet. Det betyder att vi kommer att 
  lägga in nästa växel och lämna vidare till nästa projektering så att vi får kartorna genomgångna och komma igång med upphandlingen. Styrelsens förhoppning är i dagsläget att vi ska kunna följa vår tidsplan. Arbetet med kartor( för sträckningen av fiberkabeln till husen) och kontakten med enskilda fastighetsägare tar tid, men det hoppas vi att alla förstår.

  Som vi sagt tidigare är det uppdelat i 10 områden med ansvariga i nästan alla områden, och alla är hjärtligt välkomna att hjälpa till efter bästa förmåga.

  Vi vill påminna om anmälningarna till medlemsregistret och inbetalningarna för att kunna sammanställa alla intresserade.
  Insatsen är 100kr och serviceavgiften 100kr för 2012
  Betala till Bg 277-8850 snarast.

  (OBS: ni som redan lämnat in medlemsansökan/avtal, så är dessa registrerade)

  Vi kommer under november att distribuera MARKAVTALEN till samtliga BERÖRDA markägare för godkännande och påskrift. 
  Markägaravtalen måste skrivas under och lämnas in för att vi sen ska kunna komma igång med den verkliga projekteringen, som sen ska godkännas av GEAB, Region Gotland och alla andra som har något nedlagt i marken.
  Alla avtal finns att hämta via fiberföreningens hemsida under fliken avtal.

  Vi bjuder in till Öppet hus i Gazeligården lördagen den 1 December, i samband med att det är julmarknad i Tingstäde.
  Tid 13,00 till 15,30.  

  Då finns möjligheter att få teckna markavtal/anslutningsavtal och få ställa frågor angående projektet. 

  Välkomna önskar styrelsen

  icon Tingstäde Fiber informationsblad 2012-11-26 (301.47 kB)

   

Annonsplats

Lummelunda Paintball

Lummelunda Paintball

Är du uttråkad och rastlös? Behöver du lite mer action i tillvaron? Då kanske paintball kan vara något för dig! För dig som inte visste det så har vi Gotlands kanske...

Läs mer

Kaffewelt

Kaffewelt

Kaffewelt tar den europeiska kafferevolutionen till Sverige! Vi säljer kaffeautomater med portionsförpackat kaffe med fokus på Philips Senseo®. Vår ambition är att sprida Senseo® konceptet till Svenska hushåll och arbetsplatser, tillsammans med...

Läs mer

BME - Webbyrå

BME - Webbyrå

Vi bygger hemsidor som passar dina behov - allt från enkel presentation till avancerad e-butik. Vi utför alla uppdateringar utan att krångla till det. Inga komplicerade avtal och alltid till ett fast...

Läs mer

Sponsorer & samarbetspartners

Region-gotland-375Leader GotlandTelia

Go to top