Filter
 • TFF Nyhetsbrev & Julhälsning

  GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT FIBERÅR 2015

  Ja så ÄR vi då i mål med det mesta av vårat arbete med att få fiber i Tingstäde
  med omnejd, när vi väl kom igång med grävningen och blåsning/svetsning så
  gick det ganska fort undan. Och jag hoppas att de flesta kommer att se Kalle Anka genom fiberanslutna TV apparater på julafton. Det var ju ett av delmålen.

  Jag vill samtidigt be om att få framföra ett stort Tack till alla inblandade för det jobb som har lagts ner i detta projekt.
  Shübergs entreprenad som fick uppdraget med grävning, BRS networks som fick uppdraget att blåsa och svetsa ihop alla trådar så att det kommer hem något till oss.
  Kjell S för arbetet med att iordningställa nodrummet vid Polhemsgården, och som vi har fått hyra av hembygdsföreningen.

  Jag vill samtidigt framföra ett stort Tack till alla i styrelsen och de områdesansvariga (ingen nämnd och ingen glömd) som lagt ner både tid och arbete för att få detta projekt att gå i lås. Det var lite småjobbigt en del gånger men det mesta gick att fixa till så vi kom i mål.
  Ett Tack går också till alla markägare/tomtägare som upplåtit mark för att lägga ned fiberkanalisationen, utan Er medverkan så hade det inte blivit något av med fibernätet.

  Med dessa ord hoppas jag att vi alla kan luta oss tillbaka och njuta av investeringen som Vi har gjort till oss själva.

  God Jul och Gott Nytt År

  Ordföranden i fiberföreningen
  Ulf Andersson

  PS: fakturorna på tjänsteleveranserna har som ni kanske lagt märke till kommit ut till Er,
  Om ni vill ha autogiro så vänligen kontakta Kjell Skalberg EFTER helgerna så kommer vi att ordna med detta, men det är inte möjligt just nu i inledningsskedet att fixa detta.
  Vidare så finns möjligheten att betala hela årets (2015) avgifter på en gång mot att vi lämnar
  en liten ”rabatt” på 200 kr, om vi får in hela summan på en gång.

 • Uppdatering av läget med fibern!

  Hej på er Fibervänner!

  Ja nu så är vi där, det är ljus i Guds hus, eller i vart fall i fibern.

  Vi har nöjet att informera om att vi under vecka 46 fått igång fibern i större delen av Tingstäde och att vi nu nästan är i hamn, detta betydligt tidigare än vi vågat hoppas på. Vi har fortfarande ett fåtal hus kvar att fixa till det med, men sen ungefär en vecka tillbaka så är det alltså ljus i fibern.

  Vi har själva testat och kan bekräfta att samtliga tre tjänster fungerar utmärkt med prestandatest på bredbanskollen.se som visar riktigt goda resultat (>100Mbit ner och >10Mbit upp).

  Om det kommer att finnas behov av support för att få allting att fungera så tveka inte att ta kontakt med oss i styrelsen, (inte för att vi själva kan allt) så kan vi kanske sätta er i kontakt med folk som kan detta. En del av Er är längre på väg än andra, och en del kommer att behöva hjälp med det mesta för att få det att fungera.

  Om ni inte redan installerat den utrustning som ni fått ut från Telia, se då till att göra det enligt de med utrustning bifogade anvisningar eller se kort sammanfattning av installatiuon nedan.
  När ni installerat utrustning, kontrollera att samtliga tre tjänster fungerar. Skulle det vara så att någon tjänst inte fungerar, så rekommenderar vi att ni tar kontakt med er tjänsteleverantör, dvs. Telia.

  Ni når Tela på telefon: 90 200. Ni kan även nå dem över deras chatt support på telia.se  Om ni kopplat rätt och någon av era tjänster trots allt inte fungerar kan det bero på att de inte aktiverats eller att mjukvaran i er utrustning inte uppdaterats. Detta är något Telia enkelt kan hjälpa er med på distans. 

  Installation av er utrustning

  Bredband - Fiberkabeln som kommer utifrån er Anslutningsbox in i huset, skall lindas upp och anslutas i er Mediaomvandlare.

  Från Mediaomvandalren drar ni sedan er nätverkskable till till er Router (Technicolor TG799TSvn v2) och ansluter den till WAN porten.

  Även om ni avser använda det trådlösa nätverket i huset så är det klokt att i denna fas se till att ansluta en dator till någon av de gula portarna med nätverkskabel. Detta för att ni ska få en enkel anslutning till er Router.  

  Telefoni - För anslutning av telefoni, koppla in telefonen/erna i det gröna uttaget (finns två st i er Router) på er router.

  För att kunna nyttja husets telejack, sätt in mellanproppen i ditt första telejack och koppla kabeln från mellanproppen till det gröna uttaget på din Router. Nu fungerar samtliga telejack i huset.

  Digital-TV - Koppla nätverkskabel från uttag 2 (gula uttag) på din Router till din TV digitlbox. Koppla in din digitalbox med HDMI kabel i din TV. Koppla in din digitlbox i eluttag.

  När ni slår på er TV (OBS! Välj den källa för er TV där ni anslutit er Digitalbox) så kommer ni bli ombedd att uppge er identifikationskod och kontrollkod. Dessa koder ska ni ha fått ut över e-post från Telia. Om ni inte har fått ut dem så går de även att hitta igen under Telia Mina sidor under Mina abonnemang -> Telia Digital-tv -> TV-koder -> Aktiveringskoder. När ni uppgett er identifikationskod och kontrollkod trycker ni på OK. Nu ska er digitaltv fungera.

  När ni nu har all utrustning på plats så ska det vara att tuta och köra. Om det är så att era tjänster inte skulle vara aktiva, ring och hör efter med Telia på tele 90200. Det kan t.ex. tänkas att de ännu inte aktiverat er telefoni, detta kan de dock ordna innom 48 timmar från de att ni informerat dem.

  Att tänka på 

  Trådlöst nätverk får ni med routern och det är väldigt bekvämt, ni ska dock vara på det klara med att man tappar lite kapacitet över det trådlösa. Desto längre bort från Routern och desto tjockare hinder (väggar/tak) ni har mellan trådlöst anslutna enheter och er Router, desto svagare blir signal och överföringskapacitet. Att utföra ett kapacitetstest över bredbandskollen.se eller liknande över det trådlösa nätverket kommer således ge er ett missvisande resultat. Det bästa är alltid att ansluta med kabel.

  Nätverksanslutningar i hemmet

  Ni kan som sagt köra på det trådlösa nätverket för att sprida internet i huset, men om ni vill ha bra kapacitet så ska ni köra med nätverkskabel. Det kan vara svårt och jobbigt att dra nätverkskablar överallt i huset, då rekommenderar vi att ni satsar på HomePlug. Fördelen med HomePlug är att de använder sig av elnätet i huset för att sprida ert nätverk.

  Kort om HomePlug  

  HomePlug förlänger din Internet-anslutning till alla rum i huset via hemmets befintliga elnät. Du ansluter en enhet i vägguttaget (OBS! Direkt i vägguttaget, inte in i en förgreningsdosa) som kopplas med nätverkskabel till en av de gula portarna i din router. Koppla sedan nästa enhet i eluttaget i det rum där du vill komma åt nätverket där du t.ex. har en stationär dator. Från denna enhet drar du din nätverkskabel in i din dator. Nu har vi fått en stabil anslutning mellan dator och Router utan kapacitetstapp.

  Ni kan hitta HomePlug enheter från en rad olika fabrikat hos ett flertal återförsäljare, bl.a. Kjell & Company, Claes Ohlson, Teknikmagasinet, DataByrån m.f. 

 • Hämta din fiber bredbandsutrustning

  Nu är det dags att hämta ut din bredbandsutrustning från telia.

  Utrustning att hämta

  • Mediaomvandlare
  • Router
  • Två TV-boxar
  • Installationsbeskrivning

  Du hämtar ovanstående utrustning vid Gotlands Försvarsmuseum Onsdag 2014-10-15 kl 16:00-18:30 (intressant föredrag om militära flyget på Gotland börjar 18:30) eller Söndag 2014-10-19 kl 11:00-13:00 (restaurang och museum öppet).

  Att medföra

  • Något att ta hem sakerna i (fyra mindre paket)

  Att kunna

  • Din fastighetsbeteckning

   

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2014-10-05

  Hej alla fibervänner.

  Söndagen den 5 oktober var det ett 60-70 talet medlemmar som hade hörsammat kallelsen att komma till Försvarsmuseet och där på plats få den senaste informationen angående fiberprojektet i Tingstäde.

  Där på plats fick vi genom Telias representant Roger Erixons försorg, information angående den stundande inkopplingen av det kommande tjänsteutbudet från Telia. Mycket av de frågorna som avhandlades kommer vi att behöva tid för att smälta och att ta till oss.

  Nu gäller det för oss samtliga att få till betällningslappen så att Roger Erixon på Telia kan göra det som han ska göra vid driftssättningen av nätet. Fyll i beställningsformuläret och lämna till Kjell Skalberg, Mjölkgatan 14 (i hans postlåda) SENAST DEN 20:E OKTOBER vill vi ha in lapparna så att vi kan lämna dessa vidare. Om det nu är något som är oklart och det finns det nog säkert så ring till oss eller ta kontakt med Teliabutiken på Adelsgatan i stan så löser vi det mesta.

  Med förhoppningen att vi snart är i mål och att vi alla ska få något för vår investering.

  Styrelsen.

  icon TFF Telia kollektivavtal beställningsblankett

 • Kallelse till informationsmöte

  Styrelsen inbjuder till informationsmöte inför den stundande anslutningen av fibern och leveransen av tjänsteutbudet.

  Tid: Söndagen den 5 oktober, kl 14,00
  Plats: Försvarsmuseet Tingstäde

  Från tjänsteleverantören (Telia) kommer Roger Eriksson att medverka vid mötet och kommer att besvara Era frågor om inkopplingar (telias utrustning) och programutbud etc.

  Styrelsen hälsar alla varmt välkomna

 • Du har väl inte glömt betala in medlemsavgiften?

  Hej Fibervänner!

  Ni har väl inte glömt att betala medlemsavgiften för i år?  
  Om ni skulle ha missat att betala in i tid, se då till att betala snarast.

  Betalningsinformationen finner ni nedan

  Bankgiro: 277-8850
  Belopp: 100 kr
  Uppge "Årsavgiften 2014" följt av  Namn eller Fastighetsbeteckning 

   

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2014-08-25

  Information

  Vi har nu haft ett möte med BRS network som nu startat blåsningen av vår t fibernät. Det består av olika delar med olika grov fiber. Stamlinjen från noden till de olika skåpen är grövre och det är den de börjar med vilket i sin tur beror på att det är olika verktyg så det är rationellare att ta det först även om de får åka lite fram o tillbaka. Om någon veckor börjar de sedan att blåsa från skåpen och ut till resp fastighet.

  Ni måste tillse

  • Att den vita dosan är monterad på utsidan och att den medföljande fibern är den längd ni behöver på insidan* + 50 cm och minst 2 m på utsidan. Överbliven tråd kan hänga utanför dosan.
  • Ni som inte satt upp dosa måste göra det omgående för att slippa extrakostnader.
  • Montera fast slangen i dosan enligt anvisning och ev. kabelskydd.
  • Viktigt är att det inte återstår grävningsarbete för det gör inte BRS.

  Det kommer att bli ett infotillfälle med Telia under septermber (kallelse kommer) då de redogör för hur det fungerar innanför väggen med telefon, tv och datorn samt vilket utbud som ingår och vad man kan köpa till.

  Ni som har telefon registrerad på firma ska göra om den till privat eftersom företag ej kan ha det kollektiva avtalet och företagsabonnemang handlar om stora pengar.

  Föreningen, BRS och Telia har nu uppfattningen att det finns ett fungerande nät i Tingstäde 2014-12-01 så nu får vi hålla alla tummar och tår att inget oförutsett inträffar.

  Den som har telia som leverantör av telefon behöver inte göra något då det förs över till fibern men ni som har annan operatör ska hos telia skaffa(ge dem) en fullmakt så de kan föra över ert tfnnummer till sig. Säg alltså inte upp abonnemanget för då blir ni av med ert nuvarande tfnnummer (se telia hemsida eller ring kundtjänst).

  Har man mail hos telia får rman behålla den. Har man andra ej webbaserade adresser måste man byta. Webbaserade funkar givetvis som tidigare.

  *Mediaomvandlaren bör placeras nära inkommande fibern och monteras på väggen (det är en ingång på baksidan så den kan med fördel monteras över ingångshålet men kom ihåg att den behöver el dock ej jordat. Om den placeras längre bort så måste fibern skyddas med rör eller kabelränna så att t ex katter inte får tag i den. Skulle det senare i livet visa sig att man vill flytta den så går det med skarvfiberkabel till en överkomlig kostnad.

  Med vänlig hälsning styrelsen

 • Sätta upp Anslutningsboxen

  Hej fibervänner,

  Nu var det ett tag sedan ni senast hörde från oss.
  Som ni säkert noterat så har det rullat på väldigt bra med grävningen i vår socken, de flesta av oss har även hunnit få besök av maskin för tomtgrävning. 
  AB Schübergs Gräv & Schakt är inte långt ifrån att färdigställa hela grävningen och detta innebär att blåsning och svetsning av fibern börjar närma sig.
  Detta innebär att vi som har fått vårt kanalisationsrör draget fram till huset, ska se till att sätta upp våra anslutningsboxar så att allt står redo då de kommer för att blåsa och svetsa vår fiber. Se till att boxarna är uppe till vecka 32, senast vecka 33. 

  Instruktioner för installation av er Anslutningsbox

  anslutningsbox bild1

  Anslutningsboxen ska sitta på utsidan av huset. Höjd från mark 0,5- 1,5 m.
  Slangen bör fästas mot väggen med klammer, för att undvika att den rör sig och skadar fibern. Om slangen dessutom sitter i ett utsatt läge är det lämpligt att montera ett extra skydd, t.ex. en kabelränna eller "halvrör" i plåt (hela vägen upp till boxen).
  Söktråden från varningsnätet skruvas fast i klammer eller knyts runt slangen.

  anslutningsbox bild2

  Borrar hål genom väggen, hålet skall slutta utåt. Skär bort den inre delen av gummitätningen och för igenom VP-röret (12mm). Klipp röret så att det inte sticker fram inne i anslutningsboxen (dock genom tätningen!) och slipa ner eventuella vassa kanter. Sätt dosan över hålet, så hållet kommer från ovansidan in mot anslutningsboxen. 

  Linda försiktigt upp 2m (ca 5 varv) av den vita fiberkabeln i anslutningsboxen. Stäng därefter den inre vindan och locket utan att klämma fibern. 

  Monter svart slang/kanalisationsröret in i anslutningsboxen. Skruva år skruvarna (känn gärna efter så att slangen sitter ordentligt) och lägg den svarta gummipackningen på plats innan locket stängs.

  anslutningsbox bild3

  Mät avståndet mellan hålen genom väggen och där mediaomvandlaren skall placeras för att vara säker på att fiberkabeln räcker. Tänk på att några meter av fibern krävs till anslutningsboxen på utsidan av huset, samt även i omvandlarens vinda.

  I standardpaketet ingår 10m fiberkabel med en kontakt i ena änden. Denna kabel går att byta ut till 20m eller 50m om det skulle behövas. Ta kontakt med TFF, så beställer de åt er.

  I paketet ingår även små spikklammer som används för att sätta fast fibern längs väggen. Lämpligt är att dra den längs golvlist eller liknande. Tänk på att inte böja fibern för kraftigt (inte skarpare än en snusdosa) och att absolut inte knäcka den. Om media omvandlaren placeras i direkt anslutning till hålet genom väggen skall 50cm av fibern sparas.

  Det finns detaljerade instruktioner för installation av er anslutningsbox som kom tillsammans med boxen. 

  anslutningsbox bild4

 • Årsstämma avklarad

  Den 27 april höll Tingstäde Fiber ekonomisk Förening årsstämma i Gotlands Försvarsmuseum. Vi hade god uppslutning denna soliga dag.
  Hela 36 röstberättigade medlemmar valde att närvara på stämman.

  Med klubba i hand så lät Kjell Kyllenstjärna leda oss igenom dagordningen för denna årsstämma assisterad av sittande styrelse. 
  Hela mötet finns protokollfört och går att ladda hem här nedan.

  icon Protokoll ordinarie föreningsstämma 2013.

  Årsavgiften

  Årsavgift fastställes till att ligga kvar på 100 kr. Inbetalningsuppgifter kommer att skickas som e-post och läggas i lådan. Det kommer även att dyka upp information om detta på hemsidan inom kort.

  Styrelse fick förnyat förtroende

  Ordförande

  Ulf Andersson

  Styrelseledamöter

  Kjell Skalberg
  Ivar Lindstedt
  Steve Nilsson
  Thomas Pettersson
  Gunnar Hederstedt
  Rikard Widén

  Som revisorer valdes Siv Örnevik och Marielle Cederblad valdes som revisorssuppleant.

 • Ni missar väl inte vår årsstämma nu på söndag den 27 April!

  Gotlands Försvarsmuseum

  Hej på er fibervänner!

  Nu på söndag den 27/4 håller vi i vår årsstämma i Gotlands Försvarsmuseum kl. 15:00.

  Dagordning finns att ladda ner i *.pdf fomat här nedan.

  icon TFF Dagordning årsmöte 2014-04-27

  Föreningen bjuder alla på fika, men för den som vill ha en ordenlig bit mat i magen så kan vi rekommendera att ni tittar förbi lite tidigare då det serveras söndagslunch mellan 11-15.

  Söndagslunch på Gotlands Försvarsmuseum 27/4 

  Läs mer om söndagslunchen

  GFM-kocken Rolle Ringwall erbjuder nu på söndag en två-rätters-meny för 95:-.

  Entrecôte med hemgjord bearnaise och dessert.

  Vin, öl eller alkoholfritt finns att köpa till.

  Förboka gärna bord 0498-27 43 57, gotlandsforsvarsmuseum@telia.com

  Välkommen till bords söndag 27 april mellan 11 och 15.

  end faq

  {accordionfaq faqid=accordion3 faqclass="blitzerfaq plus3 headerbackground headerborder contentbackground contentborder round9" active=item3}

 • TFF - Nyhetsuppdatering

  Då vi nu kommit så långt med fiberprojektet att det börjar bli aktuellt för er att ta ställning till var i huset ni vill ha in fibern, så har vi uppdaterat hemsidan med tekniskt infromation om utrustning och dragning i hemmet.

  Den utrustning ni i slutändan kommer att få kan komma att skilja sig från den som används i våra referenser, men principen för dragning är densamma.

  Navigera er till Information ->
  Utrustning för att läsa mer.

  För den teknsikt intresserade så har vi även publicerat en lista med olika lösningar för bredband. TFF jobbar dock uteslutande med fibersatsning, men det är ändå intressant läsning som ger en bra uppfattning om begränsningar, kapacitet och möjligheter med de olika lösningarna.  

  Navigera er till Information -> Teknik för att läsa mer.

  Efter att ha erhållit lite frågor över e-post, så har vi även låtit utöka vår lista med Frågor och svar. 
  Kika gärna där och se om ni hittar svar på era frågor. Om ni inte gör det, var vänlig kontakta någon i styrelsen så gör vi vårt bästa för att besvara er fråga så snart som möjligt. Genom att göra detta så förbättrar ni vår FAQ lista och således bidrar till att hjälpa andra som eventuellt kan tänkas gå med samma/liknande funderingar. 

 • Grävningen är i full gång

   

  Mycket har hänt i fiberprojektet, även om det varit väldigt tyst här på hemsidan.

  Vid det här laget har nog alla noterat hur pinnar dykt upp överallt för utstakning av fibergrävning. Även GEAB har smitit in och planterat små orangefärgade EL- och Tele pinnar för att vi ska undvika att i misstag klippa någons kablar i grävningen.

  Det är inte bara utstakningen som är klar, även grävningen är i full gång och det är i sig en stor milstolpe i vårt fiberprojekt.

  För dig som ännu inte tagit ställning till vart ni vill ha in fibern, börja redan nu att tänka igenom detta så att det hela går smidigt när det är dags att gräva hemma hos dig. Staka ut pinnarna på tomten fram till huset där ni vill att fibern ska gå in.

 • Sammandrag informationsmöte 6/11

  Den 6/11 anordnade Tingstäde Fiber ett informationsmöte i Försvars muséets lokal.

  Ett 60-tal personer kom under kvällen och fick information och ställde frågor om det pågående arbetet och även om de olika stegen som kvarstår innan allt är klart.

  Representanter från Schubergs gräv som fått uppdraget att gräva ned slangen för fiber fanns på plats och även BRS Networks fanns på plats, som kommer att blåsa fibern i slangen och svetsa fibern bl.a. i anslutningsboxen på våra husväggar. Roma el och antennteknik fanns också med och är en av de som kan anlitas för installation i huset efter anslutningsboxen.

  Frågor som. storleken på grävmaskinerna, var bästa platsen för anslutningsboxen är och hur många telefonnummer man kan ha kom upp under kvällen.

  Det fanns även möjlighet att få se den preliminära dragningen av fibern på en karta.

  Förtäring fanns att köpa för den som ville.

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2013-10-07

  Hej fibervänner

  Så var det då dags att sprida lite information kring projektet med fibern.

  Grävning på egen tomt

  Styrelsen har beslutat att vi lämnar fritt fram för att tomtägare själva gräver in fiberslangen inkl. signalband och som ersättning lämnar föreningen en ersättning om 500kr+ 20kr/löpmeter. Detta gäller från överlämningspunkt vid tomtgräns till huset. Det blir då enklare för de tomtägare som har en tomt där man inte vill ha in en grävmaskin.
  OBS! om man nu råkar ha det så att vi ska mata flera hus efter sig så gräver naturligtvis föreningen den ”stamledning” som då behövs. Och med så lite åverkan som det är möjligt.
  Ta kontakt med din områdesansvarige för mer information.

  Tidsplan

  Upphandlingen av gräventreprenör är genomförd och styrelsen har valt Schybergs gräv för att gräva ner fiberkabeln.
  Grävstart beräknas att ske förhoppningsvis under de sista dagarna under detta år.


  Markavtal

  Det finns fortfarande markavtal  som ska tecknas och lämnas in, om du känner att du har ett sådant som inte är påskrivet, ta kontakt med någon i arbetsgrupperna  (områdesanvarig) så vi får ordning på alla avtal.

  Ekonomi och medlemmar

  Vi följer budget, men vi ser gärna att fler ansluter sig. Ju fler medlemmar desto bättre blir ekonomin i föreningen.
  Än är det inte försent att ansluta sig, men vi kommer att sätta ett slutdatum när vi kommer fram lite längre i projekteringen och närmar oss grävstart.

  Arbetsgrupper

  Två nya arbetsgrupper har bildats: en som tittar över alla markavtal, och så har en grupp till uppgift att skaffa fram mer information angående tjänsteutbudet som vi ska fylla fibern med. Telia, Bredbandsbolaget eller IP only.

   

  Styrelsen önskar alla en skön höst 

  På återhörande                            

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2013-07-11

  Hej fibervänner!

  Ladda ner vårt informationsblad och ta del av hur projektet rullar på.

  icon Tingstäde Fiber informationsblad 2013-07-11 (329.5 kB)

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2013-04-12

  Informatio 2013-04-12

  Kallelse årsstämma 2013-04-28

  Välkommen till årsstämma för Tingstäde fiber ek.för Söndagen den 28 april, kl 15:00.

  Plats: Militärmuseet i Tingstäde.

  Föredragningslista bifogas.

  Föreningen bjuder på fika

  icon TFF Dagordning årsstämma 2013-04-28 (320.23 kB)


  Kallelse extra årsstämma 2013-04-28

  Med anledning av föreslagen stadgeändring på §6 i stadgarna, kallar vi härmed till extra årsstämma Söndagen den 28 april, kl 16:00 samma plats som ovan.

  Passa på tillfället att rådfråga Roma Tv och antennteknik som finns på plats.

  Välkomna önskar styrelsen

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2013-03-11

  Information 2013-03-11

  Hej fibervänner

  Nu behövs lite information om hur arbetet med fiber satsningen går.

  Och det går framåt, vi kan med glädje informera om att styrelsen har i dagarna lämnat iväg till projektering av ”kanalisationen” som det så vackert heter, dvs sträckningen av röret som fibern ska blåsas in i. Vi ser med stor förväntan fram emot att anbuden från de företagen som sysslar med detta arbete ska komma in, för då ser vi om vi ligger rätt eller fel i budget.

  Men ännu återstår en lång vandring innan vi kommer att se det färdiga arbetet.

  • Miljöprövning
  • Granskning med fokus på att vi inte gräver rakt igenom något gravfält
  • GEAB s ledningsnät
  • Regionens VA nät ( där har vi fördel av att ha folk på rätt ställe)

  Vi kommer nu att lägga fokus på att få till en upphandling på gräv entreprenadet, och där hoppas vi få tillgång till ett flertal hugade entreprenörer.

  Vi måste också naturligtvis se till det att vi får tillgång till bästa teknik i förhållande till det arbetet som ska utföras.
  Dvs vi ska ha rätt maskin till rätt arbete, det är skillnad på tomtmark och på åkermark . Vi ska inte skapa mer arbete för återställningen än vad som är nödvändigt.

  Ja det om detta
  Vi påminner om markavtal och anslutningsavtal. Du som har lämnat/skickat in behöver inte fundera på detta någonting mera, och skulle det så vara så kommer någon av områdesanvariga att ta kontakt.

  Nu till en stor fråga:

  Vi kommer att skicka ut fakturor på insatsbeloppet inom kort.
  Vi har diskuterat detta tillsammans med revisorerna och kommit fram till att det är enklare att följa betalningarna och lättare för kassören att bokföra in mot rätt betalare.
  Du som redan har gjort din inbetalning kommer att få en faktura för bokföringens skull, men den kommer att vara kvitterad av kassören och kan lämnas utan åtgärd, då betalning redan är gjord.

  Styrelsen återkommer med datum för årsmöte i föreningen, som planeras att ske under andra halvan av April månad

  Styrelsen för TFF

  Ulf Andersson (ordf)

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2013-01-24

  Information 2013-01-24

  Styrelsen har beslutat att följa det råd man fått om att skicka en faktura på medlemsinsatsen till alla medlemmar istället för som det var sagt från början att var och en skulle göra en bangirobetalning.

  Om du står i begrepp att föra över pengar till föreningen så vänta med det så kommer det att dyka upp en faktura under februari månad. Den kommer att ha 30 dagars betaltid, skulle det vara problem med detta så får du höra av dig.

  Om du redan har betalt in medlemsinsatsen så är naturligtvis allt i sin ordning och någon faktura är inte aktuell.

  Vi håller just nu på att teckna mark och anslutningsavtal med alla berörda och känner du att du inte gjort det än är du välkommen att höra av dig till de områdesansvariga eller styrelsen.

  Lägg märke till att sista januari är sista datum för att bli medlem i föreningen och få chans att vara med när fibern ska grävas ner.

  Idag är två Tingstädebor av tre medlemmar i Tingstäde Fiberförening.

  //Styrelsen

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2012-11-26

  Hej alla i Tingstäde med omnejd.

  Nu var det så dags igen att ge lite info om hur långt fiberprojektet har kommit. I dagsläget är vi ca 100 st betalande medlemmar i projektet. Det betyder att vi kommer att 
  lägga in nästa växel och lämna vidare till nästa projektering så att vi får kartorna genomgångna och komma igång med upphandlingen. Styrelsens förhoppning är i dagsläget att vi ska kunna följa vår tidsplan. Arbetet med kartor( för sträckningen av fiberkabeln till husen) och kontakten med enskilda fastighetsägare tar tid, men det hoppas vi att alla förstår.

  Som vi sagt tidigare är det uppdelat i 10 områden med ansvariga i nästan alla områden, och alla är hjärtligt välkomna att hjälpa till efter bästa förmåga.

  Vi vill påminna om anmälningarna till medlemsregistret och inbetalningarna för att kunna sammanställa alla intresserade.
  Insatsen är 100kr och serviceavgiften 100kr för 2012
  Betala till Bg 277-8850 snarast.

  (OBS: ni som redan lämnat in medlemsansökan/avtal, så är dessa registrerade)

  Vi kommer under november att distribuera MARKAVTALEN till samtliga BERÖRDA markägare för godkännande och påskrift. 
  Markägaravtalen måste skrivas under och lämnas in för att vi sen ska kunna komma igång med den verkliga projekteringen, som sen ska godkännas av GEAB, Region Gotland och alla andra som har något nedlagt i marken.
  Alla avtal finns att hämta via fiberföreningens hemsida under fliken avtal.

  Vi bjuder in till Öppet hus i Gazeligården lördagen den 1 December, i samband med att det är julmarknad i Tingstäde.
  Tid 13,00 till 15,30.  

  Då finns möjligheter att få teckna markavtal/anslutningsavtal och få ställa frågor angående projektet. 

  Välkomna önskar styrelsen

  icon Tingstäde Fiber informationsblad 2012-11-26 (301.47 kB)

   

 • Tingstäde Fiber informationsblad 2012-09-04

  Hej alla i Tingstäde med omnejd.

  Med anledning av att många efterfrågar mer information om fiberprojektet kommer här lite informtion om hur långt vi är.

  Efter att vi till viss del har sammanställt intresseanmälningarna har vi fått lite underlag att räkna en någorlunda vettig kalkyl angående kostnaden för projektet och kommit fram till att det går att genomföra detta.

  Vi har nu kommit så långt att socknen är indelad i 10 områden och i varje område så jobbar en områdesansvarig med att sammanställa kartmaterialet som Rikard har arbetat fram. Kartan kommer att justeras allteftersom mark/tomtägare kommer att kontaktas, det vi vill ha reda på är vart i huset det är lämpligast att komma in med fiberkabeln.  OBS grävning på tomt sker på tomtägarens ansvar  (ledningar el, vatten ,avlopp etc skall vara utmärkt till grävmaskinen).

  Detta arbete kommer att ta en hel del tid i anspråk så det gäller att vi kommer någorlunda rätt ifrån början.

  Styrelsen i föreningen har tagit fram ett pris som vi tror är fördelaktigt och som det ser ut kommer vår kostnad att bli:

  Insats i föreningen= 100 kr    Serviceavgift för 2012=100 kr 

  Denna summa ( 200 kr) vill vi att de som önskar vara med  betalar in på bankgiro:277-8850 omgående så att vi kan bygga upp medlemsregistret. Glöm inte att lämna in medlemsansökan till styrelsen eller skicka den till: Kjell Skalberg, Mjölkgatan 14, 624 44 Tingstäde.

  Kalkylen bygger sen på att ett huvudabonnemang kommer att kosta 16 900 kr och för den som  önskar ansluta en flygel etc på samma fastighet kostar det 8000 kr /anslutning.

  Vi planerar att ha informationsmöten vid ett flertal tillfällen under hösten, (öppet hus etc)  så håll utkik efter inbjudan. 

  Hälsningar Styrelsen

 • Tingstäde Fiberförening

  Redogörelse för arbetet med uppstart av fiberförening

  Vi började med ett informationsmöte med Anne Ståhl Mousa den 5 mars 2012, för att kunna få en inblick i vad det var för någonting som vi gav oss in i.
  Vi= Kjell Skalberg, Rikard Widen, Tomas Pettersson, Gunnar Hederstedt, Mattias Ringbom, Steve Nilsson, Michael Ståhl Mousa, och Ulf Andersson.

  Senare har Ivar Lindstedt och Didrik Andersson anslutit på möte nummer två,

  Didrik och Ulf har varit på Lövsta  den 7 mars 2012 och där fått information om bredbandsprojektering och arbetet runt detta. Där knöts också en del kontakter inför kommande projektering. Vi har haft ytterligare en sammankomst den 28 mars 2012, tillsammans med representanter för en av företagen som sköter projektering av nätet bl a.

  Där lades en grund för framtidens arbete med fiberföreningen som bör utföras i en form av ekonomisk förening, lättare hantering vid stämmor etc. 

  Tingstäde fiber. ek.för.  

  Föreningen söker via olika vägar bidrag till uppstart av projektet, Leader Gotland, Region Gotland, Telia. Alla dessa kan bidra på olika sätt.

  Startstöd för föreningen via Leader= upp till 15 000 kr
  Region Gotlands bredbandssatsning =2000 kr/ anslutning-hushåll
  Bidrag från Telia =4800 kr /anslutning-hushåll
  (under förutsättning att ett 10 årigt avtal tecknas  mellan Fiberföreningen och Telia)

  Kjell  har arbetat fram en ansökan till startstöd vid Leader, Rikard har fixat med utskrifter av kartmaterialet,  Rikard och Ulf har utformat  informationsblad och nålat upp intressenterna på kartan, och inte minst har Ivar varit allas vår utdelare av informationsmaterialet till postlådorna.
  Steve och Ivar har jobbat aktivt med värvande av intresserade sockenbor.

  Kostnaderna tillhörande detta projekt är alltid intressanta men kan inte riktigt bedömmas fullt ut ännu.
  De kalkyler som finns ger en ganska bra bild av kostnaden per hushåll, men vi jobbar för fullt med att få fram en ”riktig” kostnadsbild. (som vi kan stå för)
  Vi vill också påminna om att bankerna har goda finansierings alternativ om detta behövs.

  Vid stormötet den 22 april 2012 i Gazeliegården, kom en skara intresserade (60 talet) sockenbor för att skaffa mera information från ett par av företrädare från föreningar som allaredan har kommit igång.

  Stefan Johansson Grötlingbo fiber och Kaj Liljegren Hejnum Bäl fiber informerade och på ett  alldeles utmärkt sätt fångade de församlingens intresse, många  var skratten och frågorna.

  På mötet i Gazeliegården ställdes frågan om gruppen skulle gå vidare med arbetet och om vi skulle bilda en ekonomisk förening som arbetar vidare, frågan besvarades med ett  JA!

  Nu återstår bara att sjösätta detta stora arbete, det kommer att generera mycket arbete men jag är övertygad att vi kommer att fixa detta, genom att det är så många som vill ha bredbandsanslutning i denna form.

  Ulf Andersson 

  Ordförande i interimsstyrelsen

Annonsplats

BME - Webbyrå

BME - Webbyrå

Vi bygger hemsidor som passar dina behov - allt från enkel presentation till avancerad e-butik. Vi utför alla uppdateringar utan att krångla till det. Inga komplicerade avtal och alltid till ett fast...

Läs mer

Lummelunda Paintball

Lummelunda Paintball

Är du uttråkad och rastlös? Behöver du lite mer action i tillvaron? Då kanske paintball kan vara något för dig! För dig som inte visste det så har vi Gotlands kanske...

Läs mer

Kaffewelt

Kaffewelt

Kaffewelt tar den europeiska kafferevolutionen till Sverige! Vi säljer kaffeautomater med portionsförpackat kaffe med fokus på Philips Senseo®. Vår ambition är att sprida Senseo® konceptet till Svenska hushåll och arbetsplatser, tillsammans med...

Läs mer

Sponsorer & samarbetspartners

Region-gotland-375Leader GotlandTelia

Go to top