Teknik

För den tekniskt intresserade har vi här en kort sammanställning av lite olika lösningar för bredband idag. Varje lösning har sin fördel, plats och tid.
Klicka på den bredbandslösning ni vill veta mer om så expanderar menyn. Genom att ta del av informationen kan ni göra ett välinformerat val när det kommer till att fatta beslut om att ansluta sig till fiberprojektet här i Tingstäde. 


 

Kopparbaserade nät - xDSL

Det finns idag en rad kopparbaserade överföringstekniker som sammantaget betecknas xDSL.

Att samutnyttja telefonledningarna för digital kommunikation (DSL – Digital Subscriber Line) är en av de vanligaste teknikerna för att leverera bredband.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) kan idag under goda förhållanden leverera upp till 20Mb/s för nerladdning och upp till 2 Mb/s för upplänken. ADSL har sämre kapacitet ju längre man kommer från stationen och slutar fungera 6-8 km från telestationen – beroende på kopparkabelens kvalitet. Högre kapacitet och symmetriska tjänster kan levereras med varianter av tekniken

VDSL (Very high-rate Digital Subscriber Line) kan nå uppåt 100Mbit vid stationen men slutar funger inom ett par kilometer, Den är utvecklad som inomhusleverans i japanska högus och andra stora fastigheter med fiber in i källaren

SDSL, har 2 till 8 Mbit/s symmetriskt och är att betrakta som ett företagsformat. Tidigare det vanligaste sättet att koppla upp betalterminaler, företagsservrar och mindre telestationer.

Kopparnätet och ADSL-tekniken

Kopparnätet har levt och utvecklas under många år. Nya tekniska lösningar har lett fram till att man kunnat höja hastigheten via kopparnätet till priset av att räckvidden krymper -Därför är det främst i storstäder som tekniken utvecklas.

Kopparnätet sätter gränser för att utveckla mer avancerade tjänster för t ex HD-TV och andra moderna media och samhällstjänster. Många operatörer har lämnat DSL-tekniken och utvecklar idag enbart tjänster för fasta fibernät.

Glesbygden tar idag täten i utvecklingen på många håll i landet, tack vare att avstånden tvingar fram en tidigare övergång till fibernät. Redan idag finns det tätorter där man halkat efter när sockensatsningar (byalag) lagt fiber till alla.

Mobilt bredband

4G kan inte ersätta fibernät utan skall ses som ett komplement.

Mobilmasterna kräver en bra fiberanslutning för att ge god täckning.

Det krävs många master för att få en bra 4G-täckning och hastigheten sjunker snabbt med avståndet. För att 4G täckningen skall ge någorlunda god kapacitet behövs master med ca 200 meters avstånd. Därför är detta en teknik som fungerar bättre i tätorter där man kan placera utrustningen på höga byggnader.

Mobiltekniken innebär också att kapaciteten delas mellan flera användare. Abonnemangsmodellerna innebär att kapaciteten begränsas genom att hastighetens begränsas om nedladdningen överstiger en viss mängd MB per månad.

Radiobaserade nät - Edge / 3G /4G

Det som går under beteckningen mobilt bredband bygger på det mobila telefonnätet (GSM).

Det har utvecklats, och introducerats i ett antal steg – GSMR, Edge, 3G, 4G(LTE) – där man utvecklat den teoretiska maxkapaciteten från 250 Kb/s till 100Mb/s. Den här kapaciteten kan i praktiken endast nås om man är ensam användare i cellen och befinner sig vid sändaren. Högre kapaciteter är än så llänge i princip endast utbyggt i tätorter.

Under året och kommande år kommer framför allt Telia kompletterar sina gamla GSM-master med 4G. Det innebär dels att det blir en oväntat snabb utbyggnad i glesbygd av 4G – man hoppar över 3G och dels kommer dessa uppgraderade stationer att nå betydligt längre än de första 4G-stationerna i storstäderna. Skälet är att man planerar att använde de gamla TV-frekvenserna på 800MHzbandet.

En stor fördel är att räckvidden blir betydligt större – större än för vanlig GSM – och vips får man mobilt bredband långt in i landet, flera mil från sändarna. Antagandet är att man gör detta för att betydligt snabbare riva kopparnätet som idag är en mycket stor kostnad och minimal inkomst i glesbygderna. Genom att ta bort förlusterna för dyrt kopparnät och ändå behålla de gamla kunderna och få fler att köpa mobilt bredband gör att investeringen går ihop.

För att få fram datasignalen till masterna kommer man att bygga många nya fiberförbindelser och där det löser problemet billigar – moderna radiolänk lösningar på 2-300Mbit/s.

Radiobaserade nät - WiFi

WiFi är en billig radioteknik för kommunikation på korta distanser.

WiFi är tänkt som en lokalnätsteknik (LAN) för hem eller kontor. Med lokal menas räckvidd på upp till 100 meter – om inte alltför mycket skymmer radiosikten.

Med speciella riktade antenner kan räckvidd upp till flera km uppnås – i exterma fall flera mil. Idag finns utrustning som teoretiskt ger mer än 100 Mb/s. Om den fysiska miljön som berg och dalar är förlåtande är det möjligt att bygga ett yttäckande nätverk med flera samordnade WiFi sändare/mottagare.

Radiobaserade nät - Wimax

Detta är en radiobaserad teknik som inte syftar till mobilt bredband utan att ersätta fast ledningsbaserad access (koppar/fiber) med radio.

Wimax är utformat för att ha en räckvidd på upp till 50 km och en överföringskapacitet på upp till 70 Mbit/s – men inte samtidigt för antingen når man långt eller så får man hög bandbredd.

Tekniken är relativt dyr och har inte fått någon större tillämpning i Sverige.

Satellitkommunikation

Telekommunikation via satellit är överföring av signaler mellan stationer på jorden via en kommunikationssatellit. Fördelen med satellitkommunikation är att man kan överföra stora mängder information till många människor över långa avstånd. Detta sker genom olika typer av tjänster såsom radio, tv, telefoni, mobiltelefoni samt bredband.

En nackdel är den relativt dyra utrustningen och dyr drift.

Kapaciteten blir begränsad eftersom varje kanal i satelliten historiskt varit begränsad till 20-30 Mbit. Idag finns rena kommunikationssatelliter med 155 Mbit kanaler.

Tyvärr ger tekniken mycket låg uppkapacitet och för nätverket besvärande långa svarstider eftersom avståndet motsvarar 250 ms.

Optisk fiberkabel (det vi bygger i Tingstäde)

Modern fiberbaserat bredband erbjuder "tripple play" som innebär att man samtidigt kan både ringa, surfa på internet och titta på TV.

Gotlands sockenmodell innebär att varje hushåll kommer att ha tillgång till minst 100 Mbit/s. För TVn krävs det 7-9Mbit/s för en vanlig kanal och ca. 20Mbit/s för en HD-kanal.

Fördelar med att använda ett fiberbaserat bredband.

TV

  • Perfekt mottagning.
  • Klarar HDTV format.
  • Olika "SVT Play" funktioner d.v.s se på TV program när det passar.
  • "Video on demand", videobutik över nätet.


TELEFONI

  • Väsentligt mycket billigare telefontjänster.
  • Fibern förläggs i mark och är därför väldigt driftsäker.

INTERNET

  • Inget färdas fortare än ljuset, >15 000 000 Mbit/s.
  • Högre hastighet både ned och upp från fastigheten.
  • Hastigheten är oberoende av avståndet och hur många som är uppkopplade.

UTVECKLINGSBART

  • Begränsningen sitter inte i fibern utan i ändutrustningen.

end faq

Annonsplats

Kaffewelt

Kaffewelt

Kaffewelt tar den europeiska kafferevolutionen till Sverige! Vi säljer kaffeautomater med portionsförpackat kaffe med fokus på Philips Senseo®. Vår ambition är att sprida Senseo® konceptet till Svenska hushåll och arbetsplatser, tillsammans med...

Läs mer

Lummelunda Paintball

Lummelunda Paintball

Är du uttråkad och rastlös? Behöver du lite mer action i tillvaron? Då kanske paintball kan vara något för dig! För dig som inte visste det så har vi Gotlands kanske...

Läs mer

BME - Webbyrå

BME - Webbyrå

Vi bygger hemsidor som passar dina behov - allt från enkel presentation till avancerad e-butik. Vi utför alla uppdateringar utan att krångla till det. Inga komplicerade avtal och alltid till ett fast...

Läs mer

Sponsorer & samarbetspartners

Region-gotland-375Leader GotlandTelia

Go to top