Vilken teknisk utrustning krävs och hur fungerar den?

Här följer en beskrivning av den tekniska utrustning som kommer att finnas i våra hem efter det att vi fått fiber installerat. Inlägget innehåller även tips om sådant som är bra att tänka på inför gränvning på egen tomt samt inför håltagning för att kunna få in fibertrådarna i huset.

Längst ner hittar ni länkar till ett antal dokument som mer ingående beskriver teknisk utrustning, kopplingsprinciper, ledningsdragning inomhus samt hur fastighetsanslutningen skall utföras, dvs. hur man på rätt sätt drar in fibertrådarna i sitt hus. Dokumenten är hämtade från andra fiberprojekt  varför ett antal referenser till vägar för ytterligare informationsinhämtning inte är relevanta för oss.

Översikt teknisk utrustning

Mediaomvandlare

Mediaomvandlaren omvandlar ljussignaler till elektriska signaler som dina apparater använder för att ta emot information. Den omvandlar även elektriska signaler till ljussignaler när information skickas från dina apparater.

Ansluts enligt följande

    • Strömsladd från jordat vägguttag.
    • Inkommande fiber från föreningens fiberstam.
    • Vidarekoppling sker med nätverkskabel (RJ45).

Bredbandsmodem/trådlös router, s.k. gateway

Ansluts enligt följande

       • Strömsladd från jordat vägguttag.
       • Inkommande nätverkskabel (RJ45) från mediaomvandlare.
       • Nätverkskabel (RJ45) till Digitalbox (TV).
       • Nätverkskabel (RJ45) till dator.
       • Nätverkskabel (RJ45) till telefon.

Digitalbox (TV)

Ansluts enligt följande

        • Strömsladd från jordat vägguttag.
        • Inkommande nätverkskabel (RJ45) från gateway.
        • SCART eller HDMI till TV-apparat.

Dragning av fiber till mediaomvandlare i ditt hus

Grävning från stamnätet/tomtgränsen fram till ditt hus

Det första som behöver göras för att komma fram till var på tomten man ska gräva, och var på huset man ska borra genom väggen, är att bestämma var i huset mediaomvandlaren ska sitta. Denna bör placeras i närheten av inkommande fiberkabel. Det är lättare att dra nätverkskabel (RJ45) inne i huset än att dra fiberkabel. Viktigt är att mediaomvandlaren är lättåtkomlig och placerad i ett torrt utrymme nära ett jordat eluttag. När man väl bestämt var mediaomvandlaren ska sitta är det lättare att avgöra var på tomten man behöver gräva.

Om man väljer att gräva själv är rekommendationen att man gräver minst 30 cm djupt för att vara säker på att inte sätta spaden i slangen vid ett senare tillfälle, t.ex. vid anläggning av rabatter osv.

Väljer man att gå in i huset ovan jord-/marknivå bör man klä in slangen i ett skyddsrör som fästes mot husväggen. Var noga med att lägga ner slangen så att den är rak, sträckt och inte blir veckad.

Håltagning i vägg

Om man borrar från utsidan skall hålet peka uppåt för att regnvatten inte ska rinna in. Lutningen ska vara minst 20°. Viktigt att tänka på är att böjradien på slangen är begränsad. Man kan alltså inte dra/böja slangen skarpt i/runt ett hörn då det i så fall blir problem när fibertrådarna sen ska blåsas in.

Blåsning av fiber

Blåsning av fibertråd sker genom slangen som grävts ner till ditt hus för att därefter anslutas till mediaomvandlaren. Tänk på att det ska finnas ett jordat uttag i direkt anslutning till mediaomvandlaren då denna kräver konstant strömförsörjning.

Dragning från mediaomvandlaren till gateway och därifrån vidare till telefon, dator och TV

Från mediaomvandlaren ansluter man en kabel till en gateway. En gateway delar upp de elektriska signalerna till TV, bredband och telefoni.

Teefoni

Telefon ansluter man genom att koppla en kabel i gateway till det första telejacket och sedan använder man alla gamla jack/uttag för telefonerna som tidigare.

Bredband

Bredband ansluter man genom att dra en kabel från gateway till datorn. Om man har en dator med trådlös anslutning kan man använda den istället då det i gateway även finns en trådlös router.

TV

TV ansluter man genom att dra en kabel från gateway till digitalboxen som därefter kopplas till TV via SCART eller HDMI. Det finns tilläggsutrustning att köpa som hanterar trådlös överföring mellan gateway och digitalbox.


 

icon Såhär hänger det ihop

icon Kopplingsprincip för bredband telefoni och digital TV via fiber

icon Ledningar och boxar - Teia

icon Fastighetsanslutning

 

Annonsplats

BME - Webbyrå

BME - Webbyrå

Vi bygger hemsidor som passar dina behov - allt från enkel presentation till avancerad e-butik. Vi utför alla uppdateringar utan att krångla till det. Inga komplicerade avtal och alltid till ett fast...

Läs mer

Lummelunda Paintball

Lummelunda Paintball

Är du uttråkad och rastlös? Behöver du lite mer action i tillvaron? Då kanske paintball kan vara något för dig! För dig som inte visste det så har vi Gotlands kanske...

Läs mer

Kaffewelt

Kaffewelt

Kaffewelt tar den europeiska kafferevolutionen till Sverige! Vi säljer kaffeautomater med portionsförpackat kaffe med fokus på Philips Senseo®. Vår ambition är att sprida Senseo® konceptet till Svenska hushåll och arbetsplatser, tillsammans med...

Läs mer

Sponsorer & samarbetspartners

Region-gotland-375Leader GotlandTelia

Go to top